Práve sme sa vrátili z malej dovolenky v Tatrách a napadla mi myšlienka napísať článok o tom, ako cestovať s deťmi a nezblázniť sa z toho. Všetci to veľmi dobre poznáte… More, slnko, hory, les, piesok, sneh …. Kto z nás by nemal rád cestovanie, spoznávanie nových krajín, ich kultúry, príjemný oddych na pláži, či lyžovačku na svahu? Ale ako to urobiť, ak si toto všetko chceme vychutnať aj s deťmi? Misia nemožná? Vyvedieme Vás z omylu.

Rada 1: Obrňte sa trpezlivosťou.

Či už cestujete s deťmi na predĺžený víkend do Tatier autom, alebo letíte do vzdialenejšej krajiny, snažte sa všetky požiadavky Vašich detí riešiť s chladnou hlavou. Áno, viem, keď sa Vás už stý krát Vaše dieťa opýta: Mamiii, kedy už tam budeme, tiež ma v prvej chvíli napadne kadejaká odpoveď. Ale verte, ak to zvládnete s úsmevom a milým slovom, sto prvýkrát už nepríde.

Rada 2: Rozdeľte si úlohy.

Špeciálne túto radu odporúčam tým, ktorí cestujú lietadlom a podobne ako my, nedokážu rodinu pobaliť do jedného kufra. U nás sú to vždy kufre 3 (lebo čo ak náhodou bude 40 stupňov v tieni a na druhý deň mínus 10???). A samozrejme, Sárinka by tiež neodišla na dovolenku bez svojho vlastného kufra. Takže my to robíme takto: Sárinka má kufrík na kolečkách, ktorý slúži ako odrážadlo a má aj taký dlhý remeň, za ktorý si ho môže sama ťahať. Paťkovi vždy berieme golfový kočár, našťastie si stále rád posedí. Ja sa venujem deťom a manžel sa stará o batožinu a vybavenie všetkých možných check-inov a kontrol a nájdenie správnej gate. Takto nám to funguje aj potom – pri presúvaní z letiska, cestovaní metrom, autobusom atď…

 

Rada 3: Nová hračka.

Ak cestujeme lietadlom, vždy mám pre každé dieťa jednu malú novú hračku na cestu, ktorú nikdy nevideli. Najväčší úspech mala zatiaľ 6-dielna drevená magnetická stavebnica Tegu. Sárinka sa s ňou dokázala prehrať celý let do Paríža, celú dovolenku v Chorvátsku a teraz s nami cestovala aj na predĺžený víkend do Tatier. Zo šiestich malých dielikov dokážete postaviť naozaj veľa, kreativite sa medze nekladú. Medzičasom už Paťko aj Sárka oslavovali svoje narodeniny a pri otázke zo všetkých možných strán: Čo by ste si želali, bola jasná odpoveď. Áno, už máme doma aj veľkú, 24-dielnu magnetickú stavebnicu Tegu Sunset, aj magnetické autíčko Circuit Racer, aj Finklebeara. Tegu je proste top záležitosť na všetky cesty pre deti.

Rada 4: Pastelky a kúsok papiera.

Stačia Vám 2-3 ceruzky, 2 kúsky papiera a zabavíte deti kdekoľvek. Keď nám meškalo lietadlo, vytiahli sme papier, ceruzku, kreslili obrázky, hrali šibenicu, vymýšľali krížovky… Aj na cestách sa dá krásne stráviť spoločný čas.

Rada 5: Nebojte sa cestovať s deťmi.

My s tými našimi cestujeme naozaj odmalička a nerobia nám problémy ani dlhé cesty autom, ani lietadlo. Deťom tým dávate do života naozaj veľa – spoznávajú novú kultúru, vidia život inými očami a v neposlednom rade: na dovolenke ste len Vy a Vaše deti. Žiadna práca, žiadne povinnosti… Len spoločne strávený čas. A to stojí za všetky tie neskoré odchody lietadiel, státie v preplnených kolónach, či cestovanie s dvomi malými deťmi a 3 kuframi preplneným metrom v Paríži 🙂 .