Počas jesene je stále kopec vecí, ktoré sa s radosťou dajú robiť s deťmi mimo domu. Pri peknom počasí sa dá stále vybehnúť púšťať šarkany, skákať v kope lístia či zbierať gaštany, avšak dni už bývajú kratšie, chladnejšie a neraz to počasie nie je veľmi ideálne. Ak sa k tomu pridajú aj nejaké choroby, treba hľadať alternatívy, ako sa s deťmi zabaviť tak, aby boli všetci spokojní.
V tomto článku by sme vám chceli dať pár tipov na hry, hračky a kreatívne sady, vďaka ktorým strávite s deťmi krásne chvíle. S niektorými sa budú vedieť zahrať aj samé, pri niektorých možno budú potrebovať vašu pomoc, no nič na tom nemení tom, že každá jedna spomenutá hračka stojí za to, aby ste jej venovali chvíľku vašej pozornosti.

Kúsok po kúsku…

Obľúbenou činnosťou nielen počas jesenných večerov je skladanie puzzle. O tom, ako pomáha skladanie puzzle k rozvoju mozgu našich detí sme vám už písali. V článku sa dočítate o tom, prečo by mali puzzle skladať nielen deti, ale pokojne aj my dospelí. Príjemné chvíle môžete s deťmi zažiť spoločne, stačí si iba vybrať ten správny obrázok. Alebo vyberte krabicu s kúskami obrázkov, keď prídu na návštevu starí rodičia. Uvidíte, že chuti spojiť jeden dielik s tým ďalším, neodolá nikto 🙂 V našej ponuke nájdete hneď niekoľko puzzle skladačiek pre menšie alebo väčšie deti.

Pre menšie deti je vhodné Puzzle v škole od značky Petit monkey, ktoré obsahuje 24 kartónových dielikov a zobrazuje bežný deň zvieratiek v ich škole. Zajačik vysvetľuje učivo pri tabuli, opička vymýšľa, čo by vyviedla, medvedík pobehuje po triede… Ideálny darček nielen pre začínajúcich školákov.

Ak hľadáte puzzle, ktoré je vhodné aj na cesty a vy by ste ho radi zobrali napríklad na chatu, tak si skúste pozrieť Puzzle v kovovom boxe Cirkus Apli. Obsahuje 24 dielikov, ktoré môžete starostlivo uchovať v krásnej kovovej krabičke, ktorá však môže slúžiť aj na uskladnenie iných milých drobností.

Pre staršie deti máme v ponuke Puzzle Svet značky Janod, ktoré sa skladá až z 300 kúskov. Zložený obrázok má rozmery 99 x 69 cm. Puzzle nemusí slúžiť iba na zábavu ale aj ako edukačná pomôcka. Mapa je hravou formou doplnená obrázkami stavieb, ľudí, zvierat z jednotlivých kútov sveta. Opäť sa s deťmi môžete hravou formou naučiť veľa nových informácií.

 

 

Lepte, strihajte, tvorte!

Jednou zo zaručených aktivít, ktoré spríjemnia dlhé chvíle nielen počas jesenných dní, ale aj tie keď deti trápi choroba, sú kreatívne sady. Na trhu je ich našťastie veľa pre každú vekovú kategóriu. Stačí, ak svojim deťom vyberiete tie, ktoré by ich mohli najviac baviť.

Deťom vo veku od troch rokov sa veľmi páči lepiť nálepky. Všade! Takže neraz môžete byť vhodným objektom aj vy 🙂 Tým si prejde asi každý rodič. Vhodné sú preto nálepky, ktoré sa dajú použiť opakovane, napríklad tieto Samolepky Vesmír, ktoré sú odnímateľné. Obľúbia si ich všetci milovníci planét, raketoplánov, astronautov či kozmonautov. V balení nájdete 150 znovu použiteľných nálepiek, vďaka ktorým si deti môžu svoj vesmír vytvoriť doslova kdekoľvek.

Kreatívna sada s brmbolcami a lamou je vhodná pre deti od 4 rokov, avšak z vlastnej skúsenosti vám môžem pokojne napísať, že s pomocou rodičov s ňou dokážu tvoriť aj menšie deti, ktoré baví lepenie. Deti si vďaka farebným brmbolcom môžu vytvoriť 3 krásne obrázky ako dekoráciu do detskej izbičky, alebo iba tak pre radosť. V balení kreatívnej sady deti nájdu 3 karty s obrázkami, 200 vlnených farebných brmbolcov, 2 bavlnené povrázky a 1 špachtľu. Stačí dozdobiť pribalenú kartičku pomocou brmbolcov a povrázku a originálny obrázok s vlastným výtvorom je na svete.

Ďalšou kreatívnou sadou je  Kreslenie textúry od značky APLI. Jednoduchá, ale prácna technika: vyberte si jeden zo vzorov v reliéfe, vložte ho pod list a maľujte farebnými ceruzkami. Vzory sa začnú postupne objavovať na obrázkoch, a tak vám môžu vzniknúť rôzne zaujímavé kombinácie – napríklad slon so srdiečkami. Je vhodná pre deti od 5 rokov, ale vy najlepšie viete, čo zaujíma vaše dieťa, takže ak si myslíte, že by táto sada bavila aj mladšie dieťa, choďte smelo do toho. Sada obsahuje 24 listov so 6 rôznymi vzormi, 12 listov s textúrami a11 farebných ceruziek.

 

Hra pre celú rodinu

Kto by nepoznal hru Človeče nehnevaj sa? Dnes máme na výber z rôznych variácii, a tak už deti nemusia hrať túto hru s farebnými panáčikmi, ale napríklad so zvieratkami ako to je pri Človeče nehnevaj sa od značky Kids Concept.
Napríklad mamutov! Dodávané je v krásnej drevenej krabičke, takže neporiadok určite nehrozí a môžete si ho vziať kdekoľvek so sebou. Skvelá hra vhodná tak na cesty ako aj na doma, k čaju alebo horúcej čokoláde ako stvorená.

Spoločne s deťmi sa môžete zahrať aj s magnetickými knihami od značky Janod, ktoré zobrazujú rôzne témy od vesmíru až po rôzne zvieratká. Deti sa s nimi vedia zahrať aj samostatne, avšak chceme vám ukázať, že sa s nimi dokážu zahrať naraz aj viacerí členovia rodiny.

Učenie sa rozpoznávania času na hodinách môže byť zábava, ak to skúsite s magnetickou knihou Hodiny, ktorá obsahuje 8 kartičiek, ktoré zobrazujú aktivity detí počas dňa, ciferník a 75 farebných magnetov. Na kartičkách sú vyobrazené ranné rituály, príprava do školy, učenie, aj zábava s priateľmi. Na magnetickej časti nájdete ciferník, pomocou ktorého sa deti zábavnou formou vedia naučiť rozpoznávať čas.

Ak máte doma magnetickú knihu Zábavné tváre a po ruke nejaké hodinky s časovačom, môžete sa zahrať viacerí hru, pri ktorej pôjde o to, kto čo najrýchlejšie poskladá jednu verziu postavičiek, podľa priložených kartičiek. Zdá sa to možno jednoduché, avšak táto magnetická kniha obsahuje 70 rôznych kúskov a poskladať jednu tvár presne podľa predlohy nie je úplne jednoduché. Hlavne ak hráte na čas.

Blížia sa Vianoce, tak za pozornosť stojí aj magnetická kniha Vianoce, ktorá obsahuje 110 kusov magnetiek, 4 kusy predlohových kartičiek scén, 6kusov predlohových kartičiek na obliekanie postavičiek, 1 kus Listu Ježiškovi. Vďaka nim môžete spoločne s deťmi hovoriť o všetkých zvykoch, ktoré sa v čase Vianoce dejú u vás doma, môžete sa rozprávať o hodnotách Vianoc a možno spoznávať aj tradície a zvyky, ktoré zatiaľ vaše deti nepoznajú.

U nás v eshope si samozrejme môžete vybrať z množstva spoločenských hier a my sa vám ich pokúsime ukázať už v niektorom našom budúcom článku. Boli by sme radi, aby ste u vás doma zažili pokojnú, pohodovú a príjemnú jeseň v kruhu svojich milovaných.