V Minilovee máme posledné dni a týždne veľa krásnych noviniek. Drevené hračky a maznáčikov Little Dutch, hrkálky a hryzátka pre najmenších Meiya&Alvin zo Srí lanky, nádherných čarovných jednorožcov Mamas&Papas či nové kreatívne a tvorivé hračky Djeco. O tom ale neskôr… Všetky novinky si postupne predstavíme na našom blogu.

Dnes by som rada napísala pár slov na tému drevených odrážadiel pre deti. V Minilovee nájdete tri druhy drevených odrážadiel – odrážadlo českej značky Repello, drevený scooter holandskej značky Little Dutch a drevené autíčko – odstrkovadlo dánskej značky Moover. Každé je iné, každé je vhodné pre iný typ dieťaťa a rodiča. Ale poďme si to vysvetliť pekne po poriadku.

Prečo používať odrážadlo

No v prvom rade pre radosť z pohybu. Deti vo veku dvoch – troch rokov ešte nedokážu sami bicyklovať. Ale väčšina z nich zbožňuje pohyb na čerstvom vzduchu. Pre takéto aktívne deti je odrážadlo skvelým “parťákom” a pre rodičov výborným pomocníkom na zabavenie. Druhým podstatným prvkom je zdravotné hľadisko – odrážadlo nezaťažuje kĺby ani chrbticu dieťaťa a zároveň rozvíja jeho pohybové schopnosti. Dieťa si zlepšuje rovnováhu a koordináciu pohybov zároveň. Tretím faktorom je príprava na ďalšie, náročnejšie vozidlá ako napr. prvý bicykel. No a posledným prvkom (nie však menej dôležitým), je minimalizovanie detského „frflania“ na tému: ja už nevládzem 🙂 .

Ako vybrať správne odrážadlo

Z pohľadu rodiča treba brať ohľad na tri hlavné faktory: odrážadlo by malo byť bezpečné (nesmie mať napr. ostré hrany), malo by byť čo najľahšie a sedadlo prispôsobivé na výšku dieťaťa. Podstatným prvkom pri výbere odrážadla je totiž došliapnutie dieťaťa na zem a to celým chodidlom. Dôležitým parametrom je preto výška rozkroku dieťaťa a následne výška sedadla odrážadla od zeme.

Na trhu je veľké množstvo rôznych odrážadiel – od plastových, kovových, „profi“ cyklo odrážadiel až po drevené. Nikoho asi neprekvapí, že my v Minilovee preferujeme práve tie drevené.

Drevené odrážadlá v Minilovee

Re pello®

Zakladateľom tejto českej značky je Jiří Marján, ktorý sa jedného dňa rozhodol vyrobiť odrážadlo pre svoju dcéru Josefínu, ktorú v tej dobe s manželkou čakali. Mal dlhoročné skúsenosti vo vývoji cestných bicyklov pre dospelých a tak presne vedel, aké odrážadlo pre Josefínu vyrobí – ľahké, krásne a hlavne celoodpružené. A tak spolu s dlhoročným kamarátom a designérom vytvorili prvé celoodpružené odrážadlo v histórii, ktoré dokáže rásť s Vašim dieťaťom.

A čo je na tomto odrážadle také výnimočné?

  • Vďaka odpruženiu predného aj zadného kolesa sú výrazným spôsobom redukované vibrácie, ktoré vznikajú pri jazde na akomkoľvek povrchu a majú negatívny vplyv na zdravie človeka.
  • Systém odpruženia sa jednoducho prispôsobí pre rôzne váhové kategórie dieťaťa. Zároveň je ukrytý priamo v ráme (odpadá riziko poranenia).
  • Riaditká sa nepretáčajú.
  • Nízka hmotnosť 3,5 kg.
  • Ergonomicky riešený posed.
  • Rastie spolu s dieťaťom – Repe llo je vhodné pre deti od 1,5 do 4 rokov. Výška sedla sa dá nastaviť v rozmedzí 28 – 33,6 cm (krátke sedlo) a 36,4 – 42 cm (dlhé sedlo).
  • Vodeodolná povrchová úprava.

Tých výhod Repello odrážadla je ešte neskutočne veľa, ale to by sme tu mohli písať do nekonečna 🙂 . Ja už len vypichnem poslednú – je vyrábané v Českej republike. A to hovorí za všetko.

Scooter Little Dutch

Tak tieto drevené scootre Little Dutch očaria hneď na prvý pohľad. Pastelové farby a nádherný dizajn zaujmú nielen deti, ale aj ich rodičov. Priznám sa, aj mne srdce poskočilo pri prvom pohľade na ne. Drevené scootre Little Dutch sú určené pre deti od 2 rokov. Výškovo sú nastaviteľné do 3 úrovní: 32, 34 a 36 cm.

Veľmi peknú recenziu na drevené scootre Little Dutch nedávno napísala blogerka Saška z blogu Doubletrouble. Keďže má dvojičky a obidve dievčatá majú tieto scootre z Miniloveu, určite vie o čom hovorí. Okrem iného v nej spomenula výškovu nastaviteľnosť, dobré jazdné vlastnosti a tiež gumené rúčky, ktoré slúžia aj ako tlmič dopadu, aby sa odrážadlo neobúchalo. A samozrejme dizajn. Menším mínusom bola váha vzhľadom k tomu, že ide o drevené odrážadlo.

Autíčko Moover

Ako posledné tu máme drevené autíčko z dielne dánskej značky Moover. Nejde o klasické odrážadlo, ale odstrkovadlo. To znamená, že je to auto, na ktorom deti sedia a po odraze nôh idú, ale nemusia udržiavať rovnováhu. Má totiž dve predné a dve zadné kolesá, ktoré napomáhajú rovnováhu udržať.  V ponuke máme menšie autíčko vhodné pre deti od 6 mesiacov (Moover Baby Truck) a väčšie autíčko (nákladné auto Moover) pre deti vo veku 8 – 48 mesiacov. Je vyrobené s kvalitnými dvojitými pneumatikami, ktoré prežijú aj ťažší terén. Máme to osobne odskúšané doma, v lese, aj v meste na dlažobných kockách 🙂 . Auto je dodávané v krásnej darčekovej krabici a jeho montáž je veľmi jednoduchá klik-klak systémom bez použitia akéhokoľvek náradia. Veď posúďte sami:

  

Aké odrážadlo sme si vybrali my?

U nás doma jednoznačne vyhralo Repello. Paťko ho má v tyrkysovej farbe a doslova ho zbožňuje od prvej chvíle. V zime ho zabehával po dome a na jar sme vyrazili do terénu. Po Repelle som siahla preto, lebo Paťko bol odjakživa veľmi aktívne a športovo nadané dieťa. Často chodí so staršou Sárinkou bicyklovať do lesa a do takéhoto terénu je Repello ideálne.

Ak by bola Sárinka mladšia, asi by jej srdce pišťalo po ružovom scootri. Ten dizajn je jednoducho nádherný.

A teda, aby som to uzavrela – máme doma aj autíčko Moover. To je také naše odrážadlo/odstrkovadlo na doma. Paťko si tam schová malé autíčka, nasadne a pobehuje po dome celé dni. Autíčko je veľmi kvalitné a odolné, u nás už prežilo naozaj kadečo.

Dúfam, že som Vám zodpovedala všetky Vaše otázky ohľadom odrážadiel z Miniloveu. A ak nie, budem rada, ak mi napíšete komentár, správu, e-mail a ja sa budem snažiť zodpovedať najlepšie ako viem.

Nedá mi nepoďakovať za krásne fotky tímu Repello, Silvii z Minidiamondblog a Saške z Double Trouble.