Naše rozdelenie rolových hier som vám už predstavila v článku pred pár týždňami, a teraz by som vám chcela napísať viac o niektorých dôvodoch, prečo je fajn deti podporiť v hre na kuchára, mamičku alebo čarovnú vílu. Prečo je to štýl hry, ktorý by nemal chýbať vo vývoji žiadneho drobca? Je veľmi dôležité pamätať si, že akákoľvek rolová hra umožňuje deťom byť niekým iným a zároveň ostať sám sebou.

Rolové hry rozvíjajú komunikačné schopnosti a reč dieťaťa

Rolové hry prirodzene vytvárajú scenáre hry, s ktorými sa malé deti možno niekedy ešte ani nestretli. Práve preto musia neraz myslieť a aj veci vyjadrovať z inej perspektívy, na akú sú možno zvyknuté. Začínajú teda rozvíjať svoje schopnosti riešiť problémy, najmä pri hraní rolí v skupine s inými deťmi. Deti zvyčajne porozumejú novým slovám oveľa skôr ako dospelí. Hranie rolí im ponúka možnosť vyskúšať si iné slovníky a rozšíriť si tak svoju vlastnú slovnú zásobu. Vďaka používaniu nových slov “v maske” niekoho iného, získavajú dôveru voči svojej vlastnej komunikácii. Učia sa tak sprostredkovať to čo chcú povedať iným, opatrným a cieleným vyberaním slov. Na druhej strane sa následne naučia počúvať. Výhody týchto zručností sa často prejavia aj neskôr, keď sa začnú učiť čítať a písať.

Rolové hry rozvíjajú kreativitu a detskú fantáziu

Myslím, že tento bod je úplne jednoznačný, všetkým úplne jasný a nikto z vás o ňom nepochybuje. Deti už v útlom veku precvičujú svoj mozog a trénujú ho pomocou imaginácie/predstavivosti. To nie je dôležité len pri riešení akýchkoľvek zapeklitých problémov. Deti to vedia oceniť aj pri čítaní kníh, keď im ich predstavivosť pomôže vychutnať si dobrú knihu, ale aj neskôr v živote, keď si budú vedieť naplánovať príjemné veci (vizualizácia) alebo jednoducho porozumieť pohľadu iných ľudí na rôzne aspekty ich života.
Nezabúdajme, že predstavivosť a kreativita sú neraz základným kameňom všetkých geniálnych myšlienok a pri hraní sa na rodiča, lekára alebo superhrdinky jej budú potrebovať veľa.

Rolové hry rozvíjajú sociálne a emocionálne schopnosti

Vďaka rolovým hrám sa dieťa dokáže vcítiť do niekoho iného, a je preto schopné pochopiť, prečo títo ľudia alebo postavy robia to, čo robia. Dieťa je vďaka tomu schopné porozumieť svojim emóciám a získať kontrolu nad svojim správaním.
Hranie rolí tiež pomáha dieťaťu naučiť sa riešiť konflikty, napríklad keď sa s ostatnými môže dohadovať, kto sa stane zlodejom a kto sa stane policajtom, kto bude mamou a kto bude hrať dieťa, vtedy bude musieť spoločne s ostatnými vymýšľať možné riešenie, a takto sa dozvedieť o tímovej práci. Tie ocení každé dieťa aj vo svojom neskoršom živote.
Nakoniec a jedným z hlavných dôvodov, prečo detskí terapeuti používajú hranie rolí, je to, že zmierňuje stres a má na dieťa upokojujúce účinky.

Rolové hry rozvíjajú fyzické schopnosti detí

Predstavte si svoje dieťa, ako uteká hasiť imaginárny oheň, alebo ako stojí v stánku s limonádou a predáva ju okoloidúcim, kočíkuje dieťa v košíku, alebo sa hrá na superhrdinu… Pri všetkých týchto aktivitách si precvičuje aj svoje fyzické a motorické schopnosti. O tom aká dôležitá je koordinácia očí a rúk som tu tiež už neraz písala.

Ako môžete podporiť dieťa v hre?

Veľmi dôležité je uvedomiť si, že rolová hra nie je iba to, keď sa dieťa prezlečie za niekoho iného. Rolová hra je aj to, ak sa s jednou vecou, ktorá má nejakú funkciu hrá, ako keby to bolo niečo iné. Veľkou motiváciou ku hre je aj to, že sa nebudete báť do hry aktívne zapojiť a stať sa tiež nejakou postavou. Priznávam, niekedy treba odhodiť všetky zábrany a hrať s dieťaťom aj hru na psíkov. Vtedy neprecvičíte fyzické schopnosti iba vášho drobca, ale aj vaše – píšem to tu z vlastnej skúsenosti, dnes sme chodili štvornožky tak dlho, že moje nohy sa mi zajtra za to isto poďakujú 🙂 Zároveň sa nebojte nechať deťom pri hre velenie, odviažte sa a skúste počúvať ich pokyny!

Pri čítaní kníh im čítajte texty jednotlivých postáv iným hlasom, aby videli, že aj vy sa viete vžiť do postavy a stať sa niekým iným. Kreativite sa medze nekladú, a preto sa nebráňte ani výrobe vlastných zázračných plášťov, stánkov na limonádu, škrabošiek alebo čarovných paličiek. Ak ich vytvárate s deťmi, je to o to väčšia zábava. Ak sa na túto kreatívnu tvorbu veľmi necítite, pokojne si ich môžete objednať aj z našej ponuky v Minilove. Myslím, že tu s istotou nájdete vhodné kúsky pre rolové hry aj pre vaše deti. Doma im potom vytvorte škatuľku, kde budú mať odložené všetky tieto rozkošné rekvizity na hru odložené a budú ich môcť hocikedy vytiahnuť.

Nájdite v sebe to dieťa, ktoré sa rado hralo na policajtov, hasičov alebo predavačky a zabavte sa s deťmi aj takou formou. S istotou mu na tie chvíle ostanú nezabudnuteľné spomienky, a za to to isto stojí, však?